I made this widget at MyFlashFetish.com.

Monday, January 31, 2011

daRah

pe kes kau ayu nk cakap pasal darah plak ni..???...ok aku nk bgtau kt korg yg aku ni de prob ckit ngan darah...
mggu lepas, kt foyer lib de hospital sultanah bahiyah,perlis de wat program derma darah...aku mmg dh lme teringin nk derma darah tp aku slalu xshat demam la selsema la batuk la...
pastu aritu aku bru je baik demam...so, aku ajak la mek da skali...nk msuk clas lmbt lg...ktaorg pun isi borg sblum nk derma...ok aku lulus kt situ...berat ok...
tekanan darah pun ok...pastu, kne cek darah plak...korg nk tau x aku t'kejut tetiba nurse tu bg ubat kt aku....
dye ckp aku ni darah A+ tp de prob ckit sbb darah aku xckup pekat...sng ckp aku xckup darah dlm badan...
ckup2 utk diri sendiri je xbley derma...kepekatan darah aku 11gm je...klu nk derma kne lebih 12gm...aku agak frust la jgk kn dh semangat kot nk derma tp xbley plak...huhuhu

darah A+

iron tablets..folic asid..vitamin B complex

sian kt aku kn...patut la muka pun pucat je..risau gak aku sbb klu xckup darah ni bley pengsan...slalu pnt....klu ibu mengandung plak bley gugur or b'salin ank xckup blan...uish bahaya kot...so kt bawah ni aku de cari info ckit...korg bce la mne tau b'guna jgk kn...

Anemia merujuk kepada keadaan kekurangan darah di mana paras hemoglobin seseorang itu berada pada tahap kurang daripada 11 gm%. Status anemia ditentukan melalui paras hemoglobin
 dalam darah seperti berikut :



(a) Hb kurang 9 gm% = Anemia teruk
(b) Hb antara 9 hingga 10.9 gm% = Anemia sederhana

(c) Hb 11 gm% dan ke atas = Normal


so, kt sni de jenis2 or pemakanan yg bley bantu bykkn darah.... 

ZAT BESI : Organ dalaman seperti hati & limpa, kerang, lala, kupang, ikan bilis, ayam, daging, telur, tau-kua/tauhu goreng, kacang kuda, kangkung, peria, bayam, pucuk paku.

ASID FOLIK : Hati, bayam, bendi, asparagus, lentil (?), kidney beans (?), biji bunga matahari (kuaci ke?), oats, cornflakes, brokoli.


VITAMIN B 12 : Lala, kupang, kerang, ginjal, hati, ikan, tiram, tuna, susu.


VITAMIN C : Buahan sitrus seperti oren & limau, mangga, belimbing, jambu batu, tomato, brokoli.


lastly...blik raya cina kne la bgtau kt mak yg anak dye ni skit ngada2 nk mkn sedap2 je....hehehehe.... 

Sunday, January 30, 2011

maTa kE emPat

tadaaa.....tu la aku pnye pelengkap sebagai mata ke empat aku...hahahaha...bajet skema wat bingkai itam kn...biar la aku yg nk pakai...nape tetiba je ayu kau pkai spek ni...???..dlu xde pun ngadu mata xnmpak ke...langgar tiang ke...masuk longkang ke...klu korg nk tau..aku dh penah merasai ngan suma kejadian t'sebut...hahaha pdn muka...ini serius aku xtpu weyh...aku penah jatuh kaki msuk longkg kt skola dlu...lggr tiang plak de la dlm 2 3 bln lps kot...lwk siot...usha pe ntah smpai xsdr de objek yg halang laluan aku...kikiki...tp xpe xskit pun...kau tipu kn ayu...kehkeh

tgk aku senyum lebar...mak aih ske la tu dpt spek bru kn....cermin pun bersinar lg tau...thx so much abah sbb prihatin kt anak dye yg duk gedik2 nk jgk pkai spek kn...aku ckp la dlm clas xnmpak slide...cm ne nk nmpak klu kau pg clas pun duk blakang....hampeh...pe bley aku wat dtg clas pun lmbt so dh pnuh...alasan je byk kau ni...hahahaha

pastu tetiba aku pkir...pe org ckp pasal aku ye...adakah mereka suka...mungkin tidak...yela mne tau aku dh over kn...eeiii cm org tua je aku tgk....korg jgn la ckp pape k klu aku pkai spek..touching tau klu kne ktuk...hek...aku bkn rjin bce bku pun..nk wat pe pkai spek...duk ngadap laptop je smpai rabun hahaha...dh la bruk pkai spek...aku la yg bruk bkn korg k...cm xbley blah je kn...bajet...???

haaa tau xpe bajet cm baguih je kn...weyh dh la aku rmas pkai spek ni...so aku pakai kt luar anak tudung aku...hahahaha...ske ati cik ayu je kn...xpe xdela mke aku nmpak kembang cm bulan...mke pun dh mcm ikan kembong kne goreng...eleyh skang dh trend kn...aku tgk ramai je yg pkai cm ni...so wat pe nk malu...hahaha...de aku kesah...!!!

udah2 la ayu xyah nk over sgt...ngat kau model ke...aku rse lg baguih klu xpkai...tp klu duk dlm clas kne pkai la nnt xnmpk plak pe yg lect ajar...dh la kurg pndai...so wat cerdik skit pkai spek...bajet baguih kn...tp pape hal ni la aku yg mke pucat pg clas xde nk tempek tepung sbb aku slalu bgn lmbt...mmg xde mse...so korg tau kn xpkai lg baguih la...ho0hoo

Saturday, January 29, 2011

suKa no.23


0h Yeeaah...ni band yg paling aku syg...hek...pasal pe korg nk tau....ala sbb tarikh bufday aku 23 gak...kikiki
tp serius lagu ni bes...you(stranger in the night)**nk dwnld klik link ni k**...so layan abis vid ni de lirik skali...klu korg de kapel bf/gf ke bley la nyanyi lagu ni...de feel koottt...hahahaha...


suKa no.23-you(stranger in the night)

video


aku tau vid ni emmet muhamad yg wat...aku knl sgt ngan logo dye tu...Xeoster music...pape thx bro wat vid ni sng aku nk upload...h0hohoh0

 

Liyana Fizi

weyh cantik dan sgt manis...hahahaha aku tau mst
korg ckp dye cntik kn...
yess dye mmg la cute..mnt ngan dye suara pun lembut gitu...hehehe
Liyana Fizi..tu mne dye...korg penah dgr x lagu Estrella-stay...yup dye vokalis
 utk band tu...skang ni da byk nyanyi solo je...korg kne lyn lagu ni...bes wo0000

video

sweet je..so layannn

Lirik Light Writing

   looking back at last September
   two years gone I can't remember
 when it all began

swimming in a cloud of memories
did I call you, did you ring me?
and did I pick up any?

‘cause I can't recall
every word from your rhyme
you walked away
said I'm wrong but its fine
tragedy happens in a wonderful time
and I fell for the the wrong mission
drowning in slow motion
lucky I found
the photograph

this is not the way it used to be
with me pretending you and me
but I can't see the way you see me

you tried to
help me out
but it seems
it didn't work out
the more you say
the less I can look up

‘cause I can't recall
every word from your rhyme
you walked away
said I'm wrong but its fine
tragedy happens in a wonderful time
and I fell for the the wrong mission
drowning in slow motion
lucky I found
the photograph

show me something, someone
that I left behind

i know it’s worth a thousand words
i know

huJan

h0yeh...ni album baru band hujan...serius klu korg dgr sume lagu dlm album ni...mst korg pun ckp
 "adoyai manyak bes pun" hoh0ho

video
de byk lagu dlm album ni...tp aku upload video ni je la....bg intro dlu..korg bley dgr lagu ni tjuk bahgia...s0 yg len2 tu korg dwnld la sendiri...aku bg link je k..hikhik

aizat amdan

0rait ni plak aizat amdan...xkn korg xknl kn...dlu ye chubby comeyh2 gitu...skang dh macho femes gler aku pun dh jd peminat setia kooottt...not sure aizat ni indie ke x...tp ape wa kesah...lagu dye ni cm indie ckit so aku postkn jgk...hehehe ske ati u je kn...

video
serius bes gler..korg dgr la lagu ni...de mksud yg t'sirat so phm2kn la...huhu
klu korg nk dwnld lagu juz klik link ni k...
aizat-years from now

bagak statik

ok aku tau dye encem...hehehe..haziq a.k.a bagak
ni dri band statik..

video
ok ni video korg bley dgr lagu dye cm mne..
so enjoy klu nk dwnld lagu ni korg bley klik je

Friday, January 28, 2011

gaJet perasan indie

lalalalaaaa....aku update lg...korg nk tau pasal pe...boring gler duk dlm blik..on9...tdo...mkn...tu je keja aku...skang relax la kau ayu nnt de byk asgmnt bru nk t'hegeh2..xpe selagi aku de smgt nk tulis blog ni bek teruskn je...kn2

korg ske pkai gajet pe ye..mst canggih mak datuk...pe kamera yg mahal tu...??a'ah dslr kn...pastu ipad,fon de wifi,laptop canggih2...mcm2 lg la aku pun xtau sgt...sbb xde duit nk bli...tgk pun dr jauh je...hahaha

aku pun ske gak usha2 gajet ni...nengok je la tp xde mkna nye aku nk bli...skang aku rse bru de 4 gajet yg bg aku dh mhl thp gaban...nk bli pun pkir 10kali...b'peluh dahi ni...nk tau pe dye..cek it out..kikiki

mp3 ni dh lme+buruk...abg aku yg baik ati tolg blikn..
bajet nk byr blik...
tp janji tggl janji jela...hahaha...halal k abg ali...peace..!!


ni plak fon comeyh aku bli..plik x..de ke bli kaler pink...x indie lgsung...
lantak la aku pnye duit..tet


huish2 ayu gmpk siot..mne u bli ni...hehehehe
rahsia ma...ni cek pnya kamera...jgn pgg2..calar nnt...kedekut kau...!!!ngok


aku syg kau sgt2...huhu...ye ni netbook aku kaler coklat..smart x..puji la ckit...wa jmpe kt taipg ni trus wa rembat..pkir 2 kali je nk bli ke xnk....hahaha ahhh biar papa asal bergaya...eh amik kata2 kau tu pg campak kt laut laa....hek

ok dh tau kn..pape pun korg jgn la tnye harga sbb sume benda kt atas tu xmhl takat aku mampu je..len la klu aku dh keja bley smpan ckit2..bli tu...bli ni..last2 kau mkn pasir la jwbnye....kekeke

Thursday, January 27, 2011

t.U.n.a.N.g

hey korg....ok bgtau awl2 bkn aku yg tunang laaa...satu2nye akak aku yg cun melotoppp tu yg tunang...alhamdulillah...selamat dh dorg tunang juz mjlis yg sederhana tp sonok..klu x nk wat 1 januari 2011...**sebenarnyekn aku yg nk tarikh tu keh keh**...tp xjd sbb de hal ckit..so tarikh kejadian b'laku pd 25 Disember 2011....

Tahniah kt akak...woit jgn over ayu...bru tunang jerrr..tp doakan semoga dorg selamat kawen dan bahgia hingga ke ank cucu cicit cocot...haha..cntik akak aku ritu...maklum la klu dh make up byor 50hinggit...dahsyat2..bju tu dye yg bli dan tempah...**ayu nnt ang tunang amik je bju akak ni k**kaler pink kot...de ke patut hahaha


 ok aku yg senyum lebeyh..bkn kau yg tunang pun ayu...hihihi


yg cun melecun kt sebelah tu cik una ye...


peace...cenyum k...hehe..ok yg tu cik yati...


p/s : mak cek nk tunang jgkkkkk....

tEn..tEn...tEng

Woit...wuit...hahaha dh lama giler xtulis blog...rindu kot...ok dulu aku mmg nk update tp duk ckp nnt la...ble2 bley wat...mls la...skang aku dh de feel nk ketak ketuk laptop aku ni...hehehe


Pe hal tetiba je ni kn...???skang aku ske bca blog la...nk wat cmne xde kje..padahal belambak weyh...nipu je kja kau ni kn ayu...udah2 la tu...kihkihkih


Skang aku baru nk cite ckit la kn...ok aku ayu....eh aku bkn pasan aku ni bajet ayu k...dh mmg nma cm tu...n0rHidaYu aHmad j0haRi...yup tu nma aku la..so pggl ayu je...jgn duk gatai nk pggl leha ke milah ke tau...sekeh nnt...

Blog ni aku khas kn utk aku cite pasal life aku ngan muzik yg aku rsa sgt fanatik gitu...wth..skang muzik dh berubah so aku xlyn lagu jiwang2...jgn la mrh aku xktuk pun sape yg jiwa tgkp leleh tu..wa ckp lu beb aku ske sgt lyn indie band ni...bkn nk blagak tp...ntah myb org ckp dh jtuh cinta thp cipan la ngan band2 yg bajet indie ni..so korg pun de yg layan jgk kn...nnt pape aku bg la link nk dwnld lgu or lirik ke kn..ske x...ok xpe korg xske...sdih..sob....sob...


Horait2...aku xhot tp cool...hambik kau gedabak bsr...xnk cite lebeyh pjg2 sgt...so ni la aku yang xcun mna pun..tp ok aku ngaku dh de ssorg yg sgt spesel ye...wah2 korg xtnye pun kn..mengong je...

haha..iye tu aKu la...